Najslađa mjesta u Istri

Volim ovaj video jer prikazuje meni najdraža mjesta u prekrasnoj Istri. U nastavku ću napisati koja su to točno meni najdraža mjesta u Istri i zašto ih volim. Ono što mi je jako drago je što, kad kažem da sam iz Istre, ljudi obično budu ugodno iznenađeni i kažu “maa daj, iz Pule! Pa kako je to lijepo.” Jako je lijepo čuti da netko voli grad u kojem si ti odrasla i da ga uz taj grad vežu lijepe uspomene.

Vjerujem da je Istra bila pozadina prekrasnih uspomena za milijune i milijune ljudi, a nadam se da će biti i za tebe, koji ovo čitaš 🙂

Završje

Ovo je malo malo mjesto u unutrašnjosti Istre prema granici sa Slovenijom. Nije razvikano i tamo nećeš naći hrpe turista. Naprotiv, često će biti prazno i nećeš čuti ništa osim cvrčaka. Prekrasan stari dio grada zaslužuje da ga obiđeš i napraviš hrpu lijepih slika, odmoriš dušu i inspiriraš se.

Fun fact: ovdje je sniman novi Robin Hood.

Rovinj

Rovinj ne zahtjeva više hvale nego što već dobiva. Ako si ikad bio/la u Istri, vrlo vjerojatno znaš koliko je Rovinj prekrasan. Čarobne uske uličice koje završavaju u moru, prekrasni unikatni dučančići, sladoled, kava pored mora… Sve su to čari Rovinja koje možeš otkriti dok lutaš po njegovim uličicama.

Grožnjan

Poznat je kao grad umjetnika, i dom je Jazz festivalu koji se obično održava u srpnju. Kad traje festival, stare ulice Grožnjana obogate prekrasne note Jazz instrumenata koje toliko uljepšavaju atmosferu. Ako imaš priliku, posjeti Grožnjan tijekom festivala.

Pazin

U videu je prikazana ogromna Pazinska jama – duboka oko 100 metara. Preko jame je provučen Zipline. Moram se pohvaliti da sam bila toliko hrabra da sam isprobala Zipline preko te ogromne Pazinske jame! To je bilo tako lijepo iskustvo o kojem planiram pisati uskoro u blog postu. Pazin je trenutno administrativno sjedište Istre, nalazi se u samom centru Istre.

Štinjan

Ovdje možeš naći prekrasne plaže i uvalice gdje se možeš sakriti sa društvom.

Pula

S obzirom da je Pula moj grad, uvijek ju volim nahvaliti svima s kim dođem u ikakav kontakt 😀 Pula je predivan grad za putovanje ili izlet. Od fora arhitekture, do prekrasnih plaža, lijepih kafića i fine hrane, ne možeš promašiti kad ideš u Pulu.

Na slici iznad je Monte Zaro park prikazan iz zraka.

Rakalj

O Raklju sam već pisala ovdje, a imam i YouTube video koji možeš vidjeti u nastavku. Ono što mi je najviše posebno vezano za Rakalj je Šetnica Stjepana Hausera i Plaža Luka u koju vodi šetnica. Na plaži se nalaze ostatci starog broda i jako je fora za slikanje. Plaža je također odlična, ima puno hlada zbog šumice koja se tamo nalazi, ogromna je i obično nema gužve na plaži. Potrebno je nešto pješačenja da dođeš do tamo, pa se pripremi na to sa dosta vode i nekakvom normalnom obućom 🙂

I nemoj ići kad je najjače sunce, jer putem do tamo nema nikakvog hlada.

Višnjan

Višnjan je zanimljiv zbog zvjezdarnice koja se nalazi u blizini. Kod zvjezdarnice je ogromna livada koja je savršeno mjesto za doći i gledati zvjezde. Ako se voliš slikati na fora lokacijala, u blizini (na putu do zvjezdarnice) se nalazi oooogromno polje lavande. Kada je sezona lavande (8. mjesec) možeš doći tamo i slikati se među prekrasnim mirisnim grmovima.

Vrsar

Jedno od onih malih mjesta koje te oduševi jer je simpatično i preslatko. Kao da je svaki kut napravljen za slikanje. S obzirom da je na brdašcu, ako se parkiraš na donjem dijelu (kod rive), namučit ćeš se po stepenicama da dođeš gore do crkve – ali sve će vrijediti zbog posebnog pogleda.

Galebove stijene

Meni najdraža gradska plaža u Puli. Prekrasno mjesto gdje možeš naći hlad za izležavanje, stijene za skakanje i špilje koje možeš istraživati kajakom ili plivanjem. Ljeti zna biti gužva pa se pripremi na to. Nije daleko od grada i obično ima mjesta za parkirati auto.

Nadam se da ti se svidio ovaj moj post o mjestima u Istri. Ako tražiš još neke ideje za izlete u Istri, pročitaj ovaj post, a ako te zanimaju putovanja po Hrvatskoj, potraži to ovdje. Do čitanja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s