#ostajemdoma: Što čitati? Pohane zelene rajčice

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Mislim da je važno čitati o rasizmu, kako bismo znali imati empatije i prepoznati gdje različitosti nisu bitne, ali i gdje trebamo cijeniti vlastito i tuđe podrijetlo.

Mislim da je važno čitati o pravima žena, da se sjetimo odakle smo došle, što smo postigle i uvidimo posao koji još nije napravljen.

Mislim da je važno čitati o međuljudskim odnosima, bezvremenskoj ljubavi, prijateljstvima koja ne prestaju sa smrti i bezuvjetnoj odanosti – kako bismo znale prepoznati pravu stvar kad je pred nama.

O čemu se radi

Bakica Ninny (86) nalazi se u Domu za starije osobe u Birminghamu, Alabama. Slučajno upoznaje Evelyn, ženu u kasnim četrdesetim godinama koja dolazi u taj Dom kako bi posjetila svoju svekrvu. Između njih se razvija neobično prijateljstvo. Ninny smatra Evelyn mladom osobom, koja ima još pola svog života pred sobom, dok je Evelyn u čudnom razdoblju svog život i vidi sebe kao staricu.

Svaki tjedan dok su posjete, Ninny priča Evelyn o svom životu u Whistle Stop-u, malom mjestu blizu Birminghama. Priča počinje već u 1920-im godinama, i traje desetljećima kasnije. Uskoro kroz knjigu upoznajemo hrpu šarolikih likova, kako bijelaca tako i crnaca, kako žena tako i muškaraca, koji svi stvaraju svoj život u malom mjestu u tada rasno podijeljenoj državi.

Teme

Kao što sam dala naslutiti u uvodu, knjiga se bavi širokim rasponom bitnih tema. Ono što mi se najviše sviđa je činjenica da teme nisu shvaćene preozbiljno, a opet nose svoju težinu. Svako od bitnih pitanja protkano je kroz živote likova.

Teme koje bih izdvojila su: prava žena i ženske uloge, rasizam, LGBT teme, ljubav, prijateljstvo, smrt, starenje, promjene u životu općenito.

Nekoliko scena koje su mi se svidjele

Dot Weems

Dot Weems je žena koja radi u malom poštanskom uredu u Whistle Stopu i također objavljuje lokalne dnevne novine. Neka od poglavlja su izdanja tih novina. Novine su jako neformalne (blago rečeno haha) i pokazuju koliko intiman i blizak može biti život u tako malom mjestu kao što je Whistle Stop.

Jedna od objava u njenim novinama ide otprilike ovako: “Btw, moja druga polovica kaže da nas je netko pozvao na večeru, ali se ne može sjetiti tko. Tako da, tkogod nas je pitao, rado ćemo doći, samo me nazovite i javite mi.”

Još jedna objava koja me nasmijala: “Opal moli susjede da ne hrane njenu mačku, iako se ponaša kao da je gladna i moli hranu. Ima dovoljno za jesti doma i na dijeti je, jer je doktor rekao da je predebela.”

Onda, nakon nekoliko izdanja Opal je opet zamolila da susjedi ne hrane mačku. I konačno, još kasnije, Dot Weems je u novinama napisala nešto ovako: “Opal kaže da je mačka umrla i da se nada da ste sada svi zadovoljni.”

Realan prikaz ljubavi

Sviđa mi se što, u velikom dijelu, knjiga realno prikazuje ljubav. Leptirići ne traju cijeli život, knjiga nije tako romantična kao ona o kojoj sam pisala neki dan (One Day in December).

U jednom trenutku, Ninny priča o novim zubnim protezama koje je kupio njen muž Cleo. Priča o tome kako su klackale jedna o drugu i kako je to njega zabavljalo, pa je to ponekad radio namjerno. Priča o tome koliko je to nju izluđivalo, koliko joj je strašno to smetalo i išlo na živce. Rekla je da su se kroz vrijeme proteze istrošile ili ih je ona jednostavno prestala primjećivati.

Ono što je važno je sljedeće: osoba koju voliš (čak i ako ju jako voliš) će te povremeno izluđivati – čak i slučajno, čak i kad ne zna da te izluđuje. Kao i sve ostalo, i to će proći, a ostat će ona dugotrajna topla ljubav s kojom je lijepo živjeti.

Badass scene

Neću pisati detalje da ne bih spoilala nekome radnju ako planiraš čitati. Uglavnom, knjiga sadrži nekoliko napetih scena koje su poprilično trileraste. Osim toga, neki od likova su hrabri na očit način dok su neki od likova hrabri potiho. Ne znam što mi se od toga više sviđa – oboje je super.

Kada se Evelyn naljuti na nepravdu

Postoji neki trenutak u životu svake osobe kada se naljuti na nepravdu koja vlada svijetom. Rekla bih da se taj trenutak u životu žena dogodi ranije i vjerojatno se pojavljuje češće nakon toga. Nakon što ju mladić bez ikakvog razloga zove pogrdnim imenima na parkiralištu trgovine, Evelyn se strašno razbjesni na nepravdu ovog svijeta.

Priča o pogrdnim izrazima kojih se bojala cijeli život. Govori o tome kako je čekala do braka kako ju ne bi zvali kurvom, kako se oženila da ju ne bi zvali usidjelicom, kako je glumila orgazme kako ju ne bi zvali frigidnom, kako je imala djecu da ju ne bi zvali neplodnom, kako nije bila feminstkinja da ju ne bi zvali lezbijkom i mrziteljicom (je li to riječ?) muškaraca.

Iako je napravila sve te stvari kako ju nitko ne bi nazvao tim pogrdnim imenama namijenjenim ženama, stranac u trgovini ju je posuo hrpom pogrdnih imena kojima muškarci nazivaju žene kad su ljuti na njih.

Nakon te situacije, Evelyn osmisli svoj alter ego – Towanda The Avenger! Dok Evelyn pere suđe, Towanda odlazi u prošlost i udara apostola Pavla u lice jer je rekao ženama da trebaju šutjeti. Dok Evelyn stavlja prati veš, Towanda odlazi u Hollywood i naređuje svim muškarcima u glavnim ulogama da glume nasuprot žena svojih godina, ne 20godišnjih djevojaka sa savršenim tijelima. Towanda je ostvarila da nijedna mačka ili pas više ne budu eutanizirani i da im se da njihova vlastita država – možda New Mexico ili Wyoming.

Citati koji su mi se svidjeli

  • “Kada si dijete misliš da vrijeme neće nikada proći, ali kad napuniš otprilike dvadest godina, vrijeme prolazi kao da si na brzom vlaku za Memphis.” – nisam nikad bila na brzom vlaku za Memphis, ali da, rekla bih se da se baš tako nekako osjećam
  • “Ali oženila sam se za Cleoa, njegovog starijeg brata, koji je bio kiropraktičar. I tko bi rekao, kasnije je ispalo da imam problema s leđima, tako da je to ispalo baš dobro.” – rekla je Ninny u razgovoru s Evelyn. Tu neku čudnu neromantičnu praktičnost se često može čuti kod starijih ljudi, barem sam ja čula takve stvari od svojih djedova i baka. To me uvijek znalo nasmijati i rastužiti u isto vrijeme.
  • “Postoji li išta gore od bolesnog muškarca?” – To me jako nasmijalo. Ja imam sreće i moj dečko nije jako osjetljiv i tužan kad je bolestan, ali čula sam često od žena u svom životu da se na ovo žale 😀
  • “Ninny, Bog te učinio tako visokom kako bi bila bliže raju.” – S obzirom da sam dosta visoka osoba, ovo me baš razveselilo.
  • “Srce može biti slomljeno, ali nastavlja lupati kao i dosad.” – Dobar podsjetnik svima nama kada trebamo izaći iz loše veze, ili donijeti neku odluku koja će isprva biti teška, ali dugoročno dobra.
  • “Bilo je utješno da ju Biblija podržava u tome da bude otirač. Nije li apostol Pavao rekao da žene ne uzimaju moć nad muškarcima, nego da budu tiho?”
  • “Ne, nije smrt bila ono čega se bojala. Bio je to ovaj njen život koji ju je počeo podsjećati na čekaonicu intenzivne njege.”
  • “Btw, želi li netko kupiti malo korištenog muža, jeftino?” – jedna od smiješnih objava Dot Weems u lokalnim novinama.
  • “Kada čuješ kako telefon ne zvoni, to ću biti ja tko ne zove. Doviđenja.” – valjda najbolja rečenica za iskoristiti kada prekineš s nekim.
  • “To je što živim sada, dušo, snovi, snovi o onome što sam prije radila.” – Ninny kaže Evelyin dok razgovaraju u Domu za starije. I zato, ako ćemo već sanjati o našim uspomenama kad budemo stare, bolje nam je da tijekom života stvorimo hrpu nekih jako jako lijepih uspomena 🙂

Nadam se da će te ovaj blog post navesti da pročitaš knjigu i nadam se da ćeš ju i ti smatrati jednako vrijednom kao i ja. Javi mi ako ju pročitaš, reci što ti se najviše svidjelo i što te najviše nasmijalo.

Čujemo se uskoro,

Annie

A ovdje možeš naći neke ideje što raditi dok ostaješ doma tijekom korone.

Processing…
Success! You're on the list.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s