#ostajemdoma: Knjiga One Day in December

Danas donosim preporuku za jednu knjigu koja mi se toliko svidjela da sam ju pročitala u jednom danu! Kada mi je teško ili sam loše volje, neka dobra lagana knjiga sa zanimljivom pričom će me uvijek razveseliti. U takvim trenutcima ne želim čitati nikakve poslovne knjige, ne želim se poboljšavati, raditi na sebi, meditirati ili raditi maske za lice, samo se želim sklupčati ispod dekice i čitati neku romantičnu knjigu.

E ova je baš takva knjiga. Knjiga se zove One Day in December i napisala ju je Josie Silver.

Radnja počinje kada Laurie iz busa ugleda dečka u kojeg se zaljubi na prvi pogled. Taj početak je definitivno malo cheesy i prvo što sam si pomislila je: Bože, ova žena nema baš neki zanimljiv život ako godinu dana razmišlja o nekom zgodnom tipu kojeg je vidjela iz autobusa.

Ipak, knjiga postane bolja vrlo brzo. Laurie (kao što sam rekla) razmišlja o tom dečku kojeg je vidjela i zaljubljuje se u njega sve više na temelju tog jednog susreta. Sve dok ga jednog dana ne sretne opet! I to kao dečka svoje najbolje prijateljice Sarah.

Josie se nađa rastrgana između ljubomore koju osjeća i odanog prijateljstva koje ima sa Sarah. Knjiga mi se sviđa jer je dovoljno lagana da te može zabaviti, osim toga napeta i drži te uz sebe cijeli dan.

Laurie tijekom godina, kako radnja odmiče dalje, odrasta i prioriteti joj se mijenjaju. Prijatelji, poslovi, obiteljska slika i novogodišnje želje su drugačiji. Sviđa mi se način na koji autorica prati tu promjenu. Početak knjige je pomalo tinejdžerski i idealističan dok pisanje prema kraju postaje sve ozbiljnije i odraslije.

Sviđa mi se što Laurie ima prave probleme s traženjem posla koji voli. Nije kao u većini romantičnih knjiga, gdje protagonistica radi u New Yorku, u ogromnom neboderu, sa 24 godine ima savršeni posao i ogromnu plaću.

Knjiga je (dosta) realna po tom pitanju, opisuje njene brige i razmišljanja o tome što bi željela raditi, i godine kad se mora pomiriti s poslom koji nije iz snova, ali donosi plaću.

Priča s Laurie također odlazi na osunčanu plažu na drugom kraju svijeta, i govori o tome možeš li (i kako, ako možeš) pobjeći od svojih problema, naći nekoga tko će te spasiti – i koga ćeš ti spasiti – od tvojih vlastitih strahova o odraslom životu.

Osim toga, radnja je fokusirana na različitosti između Laurie i Sarah, i kako različiti životi, kao i odjeća, odgovaraju različitim ljudima. Nekad je to teško za shvatiti u mojoj glavi, da nisu svi kao ja i da svi radimo stvari koje nas usrećuju ili najbolje što znamo u tom trenutku.

Ova knjiga je jako dobar podsjetnik na to.

Ok, sad je knjiga ispala puno pametnija nego što zapravo je. Uglavnom, shvati ju kao romantično-komičnu (romcom) knjigu koja će te zabaviti i nasmijati u ovo vrijeme kad se možda ne smiješ tako puno i često.

Ako ju odlučiš pročitati, javi mi u komentarima, bilo bi mi drago:)


Moji ostali blog postovi s preporukama za čitanje:

Productivity Project, Chris Bailey

Kuća u Ulici Tara, Maeve Binchy

A ovdje možeš naći neke ideje što raditi dok ostaješ doma tijekom korone.

Nadam se da ti se prijedlog svidio, da čitaš tijekom ove izolacije i nalaziš neke avanture koje nam sada nisu dostupne. Nadam se da ćemo izaći iz ovoga jači, sretniji i zahvalni na svemu što imamo.

Čujemo se uskoro,

Annie

Processing…
Success! You're on the list.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s