#ostajemdoma: Tiger King i postoji li itko na svijetu tko to još nije pogledao

Photo by Fezbot2000 on Unsplash

Vjerojatno postoji još pozitivnih stvari u ovoj pandemiji osim Tiger Kinga, ali ja ću pamtiti ožujak i travanj 2020. godine po binge-anju Tiger Kinga i isprobavanju valjda 3 nova recepta svaki dan iz dosade.

Dobro je da nam je ova serija došla tijekom karantene da se imamo s čim baviti.

Ova serija nije normalna. Ako si ju gledala, vjerojatno se slažeš sa mnom. Najmanje od svega što ćeš vidjeti su tigrovi i njihovi problemi. Pitala sam dečka bi li ju htio gledati sa mnom i pitao me o čemu se radi.

Čitala sam nešto o tome, ali prije nego ju pogledaš to sve zvuči kao hrpa stvari koji nikako ne idu zajedno. Rekla sam mu da se radi o gay čovjeku s fudbalerkom koji ima tigrove i o nekom kultu. Nisam uspjela pohvatati ni zapamtiti ništa bolje iz opisa koje sam pročitala na internetu. Osim toga, dok sam guglala, bojala sam se spoilera, pa sam samo brzinski prolistala i pokupila par riječi koje su mi upale u oko.

Sada, kad sam pogledala cijelu sezonu, ne znam bi li znala opisati tu seriju bolje. Ajde idem probati.

Radi se o različitim ljudima u Americi, koji posjeduju polu-ilegalne zoološke vrtove i razmnožavaju velike mačke. Ti ljudi između sebe imaju ratove i prijateljstva. Više ratove kad malo bolje razmislim, ne znam ima li prijateljstva.

Rekla bih da su glavni likovi Joe Exotic (da, tako se je nazvao) i Carole Baskin. Joe Exotic je jedan od vlasnika tih zooloških vrtova. Carole Baskin je aktivistica za prava životinja, koja se bori protiv razmnožavanja tigrova u zatočeništvu. Ipak, tijekom dokumentarca shvatiš da je ona vjerojatno jednako loša kao svi ostali koji posjeduju ZOO vrtove.

Ne želim napisati previše da ne bih spoilala neke jedinstvene stvari ali stavit ću spot koji može baciti malo svjetla na osjećaj Joe Exotica:

Ovo je vjerojatno serija koja prikazuje najviše američkih stereotipa ikad. Kupovanje pištolja i pušaka (i dinamita!) u Targetu, meth, fudbalerka, sloboda govora iskorištena da nekome prijetiš smrću… Ne znam jesam li još nešto zaboravila.

Sviđa mi se što je serija baš addictive, prvih tri – četiri epizode su baš baš napete i nekako ne možeš prestati gledati. Osim toga, potiče razgovor i jedostavno moraš imati neko mišljenje o svemu tome, ne možeš ostati hladnokrvna.

Također stavlja pod reflektore važne teme o kojima često ne razmišljamo. Koliko je lako upasti u kult i kako se to može dogoditi tebi i nekome koga voliš. Kako manipulatori iskorištavaju one koji nemaju izbora – ovisnike ili ljude koji su izašli iz zatvora pa ne mogu naći posao. Koliko je tanka granica između rada iz ljubavi i rada iz ljubavi prema novcu. Nekad usput, ciljevi nam se mogu pomiješati i zaboraviš zašto si uopće s nečim krenula.

Ako si gledala ili te ovaj post inspirira da pogledaš seriju, javi kako ti se sviđa!

Za još malo bizarnosti (ali puno pitomije) pročitaj ovaj blog post s prijedlogom što gledati.

Čujemo se uskoro,

Annie

Processing…
Success! You're on the list.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s