#ostajemdoma: Kako stvoriti snažne navike i zašto je to uopće bitno

Ovih dana, moja navika je piti kavu i čitati knjige na voljenom Kindleu.

Prošle godine sam pročitala knjiguAtomic Habits“, kojoj je autor James Clear. Svidjela mi se knjiga, ima odlične ideje koje lako možeš uključiti u svoj život. Preporučila bih ju tebi ako tražiš način za stvoriti nove navike, ako se želiš riješiti se loših ili generalno shvatiti koje navike te guraju da postaneš bolja verzija sebe a koje te povlače nazad u kauč i stavljaju ti vrećicu čipsa u ruke.

Puno više volim takve, praktične knjige, koje ti odmah kažu neke ideje kojima se možeš poboljšati umjesto da kruže oko poante 300 stranica.

James Clear je bio u gostima (virtualnim gostima) u podcastu Becoming Better koji povremeno slušam i tako je nastala ova epizoda. Svidjelo mi se o čemu su pričali pa sam odlučila to zabilježiti ovdje. Idemo vidjeti što su rekli!

1. Zašto su navike uopće bitne

Ono što James Clear naglašava je sljedeće: svi mi imamo navike bili mi toga svjesni ili ne. Imamo određena ponašanja koja izvršavamo na neki “znak”. Primjerice:

 1. kada mi je dosadno –> izvadim mobitel
 2. kada sam gladna i nemam ništa skuhano –> otvorim čips
 3. kada sam umorna na kraju dana –> gledam neku seriju
 4. kada se probudim –> ugasim alarm ili ga produžim za 20 minuta

You get the point.

Kada imaš neki problem tijekom dana, rješenje koje imaš za njega može biti zdravo ili nezdravo. primjerice, kad osjećaš da si pod stresom možda ti je prva reakcija zapaliti cigaretu. A možda je nekom drugom prva reakcija otići na trčanje. To isto spada u navike. I dugoročno, znaš koje ponašanje će se pokazati boljim.

Znanstveno je dokazano da svaka odluka – bila ona velika ili mala – koju moraš donijeti tijekom dana, oduzima malo tvoje mentalne energije. Navike su ovdje kako ne bi morala odlučivati u nekom trenutku. Jednostavno se ubaciš u već postojeći skup ponašanja koja imaš i ne moraš razmišljati o svojoj sljedećoj akciji.

Zato je važno da te navike koje imaš vode tamo kamo želiš ići. Ako godinama govoriš da želiš otrčati maraton, ali se svaki dan osjećaš preumorno da bi krenula trenirati… I zato gledaš TV dok ne zaspiš i odeš u krpe, vjerojatno nećeš na taj način istrčati taj maraton.

James Clear zato kaže sljedeće:

Moraš postati arhitektica svojih navika umjesto njihova žrtva.

Jedan od savjeta kako to napraviti je sljedeći: napravi popis svojih navika, odredi koje će ti dugotrajno pomoći da postaneš osoba koja želiš biti, a koje te odvlače od toga. Odredi koje su (za tebe) pozitivne a koje negativne navike.

2. Fokusiraj se na svoju osobnost, ne na svoje ciljeve

Ovaj savjet mi se jako svidio jer sam ja osoba jaaaako fokusirana na ciljeve. Imam točne ideje u glavi što želim postići, zagrizem kao pitbul i ne puštam dok to ne uspijem. Nekad to može biti dobro, a nekad se možeš naći kako lupaš glavom u zid i pitaš se zašto ne ide.

James Clear u svojoj knjizi, kao i u ovom podcastu, daje ideju zašto ne ide. Dobro je fokusirati se na svoju osobnost. Želim biti osoba koja se zdravo hrani. Želim biti osoba koja svakodnevno uči nešto novo. Želim biti osoba koja vjeruje u sebe. Želim biti osoba koja ide svaki dan u teretanu.

Vidiš li razliku između: želim biti osoba koja ide svaki dan u teretanu i želim skinuti 10 kg? Već samo postavljanje riječi u rečenicu zvuči pozitivnije. Ako si osoba koja ide svaki dan u teretanu, vrlo vjerojatno kroz neko vrijeme nećeš imati problem s tih 10 kg. Ako ih skineš jednokratno, sada, tvoje dosadašnje ponašanje će te opet dovesti u tu istu situaciju.

Tako je i za sve ostale navike. Ako se fokusiraš na to kakva osoba želiš biti umjesto ciljeva koje želiš postići, vjerojatnije je da će ti rezultati biti dugotrajni i postojani.

3. Koristi navike da automatiziraš početak neke aktivnosti

Važne stvari koje radimo tijekom dana nisu navika. Primjerice kuhanje, pisanje, čitanje, smišljanje nekog kreativnog sadržaja. One sve sadrže dozu kreativnosti i mašte, i zato ne mogu biti navika. Ali, možeš koristiti naviku kao početak neke takve aktivnosti. Npr. svaki dan prije spavanja čitam, svaki drugi dan u 19h vježbam, počinjem s pisanjem u 18 h svaki dan i slično.

4. Dvominutno pravilo: uzmi naviku koju želiš usvojiti i smanji ju na 2 minute

Ovo je jedan od savjeta iz knjige Atomic Habits. Ideja je sljedeća: ako uzmeš prevelik zalogaj i natjeraš se da svaki dan radiš neku aktivnost, možda će ti biti previše i brzo ćeš odustati. Oduzimat će ti previše vremena, umorit ćeš se i nakon što prođe početni idilični period, prestat ćeš s tom navikom.

Ali ako smanjiš tu naviku na dvije minute, i uvodiš ju u svoj život malo po malo, to te neće previše ustrašiti. Npr. želiš svakodnevno trčati. Neko vrijeme (recimo dva tjedna), samo staviš patike za trčanje u dogovoreno vrijeme i izađeš iz stana. Onda kad savladaš taj korak trčiš 10 minuta. Kad se navikneš na to sve, već ćeš biti osoba koja trči svaki dan i jedva ćeš čekati da trčiš duže.

Navika mora postojati prije nego što ju možeš poboljšati, kaže James Clear.

Na taj način (s dvominutnim pravilom) pokazuješ sebi da si dosljedna i da ćeš svaki dan napraviti tu naviku. Stvaraš povjerenje u sebe i činiš taj dio svoje osobnosti jačom.

5. Važno je promijeniti svoj okoliš kako bi ti dobre navike bile na dohvat ruke

Jedan od razloga zašto su fast food restorani toliko popularni je što su praktični – obično su negdje usput, na dohvat ruke i jeftini. I ne moraš kuhati sama!

Lakše je ići linijom manjeg otpora. I zato pokušaj modificirati svoj okoliš da dobre navike budu lagan izbor. Možda ne možeš promijeniti cijeli svijet ili firmu u kojoj radiš. ALI, možeš napraviti male promjene u svom prostoru – svom domu ili na svom radnom stolu – koje će ti pomoći da lakše stvoriš dobre navike. Ili da se riješiš loših navika.

Primjeri:

 1. Ako se pokušavaš hraniti zdravo, nemoj držati u kući hrpu čipseva, nego kupi zdrave grickalice koje voliš.
 2. Drži voće na nekom očitom mjestu (npr. u zdjeli na stoliću u dnevnom boravku).
 3. Stavi mobitel u drugu sobu prije spavanja (ako ne želiš snoozeati alarm primjerice).
 4. Nemoj imati sok u kući (ako želiš izbjeći pića puna šećera).
 5. Makni aplikacije pomoću kojih prokrastiniraš (Instagram, Facebook) sa svog zaslona na mobitelu.
 6. Izbriši aplikacije za naručivanje hrane sa svog mobitela.
 7. Ako želiš smanjiti gledanje TVa, izvadi baterije iz daljinskog i spremi ih u ladicu.

7. Nekad je lakše kreirati naviku u novom fizičkom prostoru

S obzirom da navike vežemo uz određeni kontekst, možda zato imaš želju leći na kauč i gledati seriju koju si gledala zadnjih dva tjedna, u toj istoj situaciji.

Zato je lakše kreirati naviku u novom fizičkom prostoru. Ako npr. želiš obaviti nešto za što ti treba koncentracija, možda možeš stvoriti prostor s malim radnim stolom koji ćeš povezivati s koncentriranim radom.

Ili možeš otići u kafić u kojem nisi bila i tamo stvoriti naviku rada, ako ti to odgovara.


#ostajemdoma

Inače sam osoba koja voli ostati doma. Volim se izležavati na kauču, volim gledati iste serije po stoti put i isprobavati nove recepte. Ipak, ovo razdoblje je teško. Teško je ostati doma s jednakom lakoćom u glavi kad znaš da moraš, kada znaš da ne radiš to jer želiš. Teško je smišljati što ćeš raditi danas da si zaokupiš mozak i da ne razmišljaš o brojevima koji nekontrolirano rastu.

Zato sam smislila da ću objavljivati što ja radim doma; od stvari koje me vesele, potaknu na razmišljanje i nešto nauče. Nadam se da će nekog od vas inspirirate da ostanete doma, poslušate neki podcast ili pročitate neku knjigu. Imamo hrpu vremena – tijekom tog vremena mogla bi postati stručnjak za nešto! I pogledati hrpu dobrih serija isto 🙂

To je to

To je sve za danas, nadam se da ti je ovaj članak bio koristan i da ćeš uvesti barem jednu dobru naviku u svoj život. I nadam se da ćeš pročitati knjigu, meni se svidjela!

Držim nam svima fige da što prije prođe, čujemo se uskoro,

Annie

Processing…
Success! You're on the list.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s