#ostajemdoma Rad od doma u vrijeme korone

Da, stvarno imam tulipane na radnom stolu. Sad se pokušavam razveseliti kako god ide 😀

Kako se držiš? Ja sam zasad još uvijek ok, iako svako toliko počnem vikati od frustriranosti ovom situacijom. Moj dečko nije baš sretan s tim, pogotovo ako radi. Jako sam zahvalna na tome što mogu raditi od doma i što mi je sam posao – i to koliko toga mogu obaviti – gotovo netaknut. Naravno, nedostaje mi interakcija s drugim ljudima na poslu i moji ljudi iz ureda.

Nedavno sam pisala o knjizi Productivity Project autora Chrisa Baileya. E pa, otkrila sam da on ima podcast koji se zove Becoming Better. Epizode su dugačke oko 25-30 minuta i neke od njih snima sa svojom ženom. S obzirom da mi se knjiga jako svidjela, odlučila sam dati šansu i podcastu.

Izabrala sam epizodu koja govori o radu od kuće (koju možeš naći na ovom linku – na linku ima i kratki sažetak važnih prijedloga iz epizode), gdje Chris dijeli nekoliko savjeta s kojima bi ti mogao pomoći da se usredotočiš i budeš dobra prema sebi ako si jedna od nas sretnika koji u ovim vremenima možemo raditi od doma. Ja sam odlučila sumirati one koji su mi se najviše svidjeli. Scrollaj dolje za savjete.


#ostajemdoma

Inače sam osoba koja voli ostati doma. Volim se izležavati na kauču, volim gledati iste serije po stoti put i isprobavati nove recepte. Ipak, ovo razdoblje je teško. Teško je ostati doma s jednakom lakoćom u glavi kad znaš da moraš, kada znaš da ne radiš to jer želiš. Teško je smišljati što ćeš raditi danas da si zaokupiš mozak i da ne razmišljaš o brojevima koji nekontrolirano rastu.

Zato sam smislila da ću objavljivati što ja radim doma; od stvari koje me vesele, potaknu na razmišljanje i nešto nauče. Nadam se da će nekog od vas inspirirate da ostanete doma, poslušate neki podcast ili pročitate neku knjigu. Imamo hrpu vremena – tijekom tog vremena mogla bi postati stručnjak za nešto! I pogledati hrpu dobrih serija isto 🙂


1. Dogovori sa cimerom/partnerom znak da te ne smije smetati

Ako si doma s nekim drugim, tko isto radi od doma (kao što smo ja i moj dečko sada), vjerojatno je to promjena u dinamici vašeg odnosa i malo je čudno da ste zajedno tijekom radnog dana. Možda ti želi nešto reći ili podijeliti nešto smiješno s tobom, napraviti kratku pauzu i slično baš onda kad si ti fokusirana na nešto i ne želiš da te smeta.

Kako se to ne bi događalo, smislite neki znak da te sada ne smije smetati. Npr. Ardyn, Chrisova žena, je u podcastu spomenula da kada je u fokus modu rada, na vidljivo mjesto iznad svog stola stavi post it papirić. Chris kada ga vidi, zna da ju ne smije smetati. On s druge strane, ima svoj ured u kući i kada ne želi da ga se smeta, jednostavno zatvori vrata ureda i njoj je to znak da ne ulazi.

Kad imaš svoj znak gore, neka te ostali ukućani smatraju “nevidljivom”.

2. Radi taskove za koje ti treba koncentracija ujutro, prije nego što uopće otvoriš vijesti

S obzirom kakva je sada situacija, vjerojatno nakon što otvoriš vijesti da vidiš što se dogodilo, nisi baš više raspoložena za rad. Teško je pratiti što se događa, ostati informirana i ostati pozitivna u isto vrijeme. Ne možeš procesirati gomilu loših vijesti koje te napadaju svaki dan i ostati jako produktivna. Zbog toga radi najvažnije stvari ujutro, prije nego što uopće otvoriš vijesti.

3. Bitna je socijalna interakcija između članova tvog tima

Teško je prijeći iz društvenog života ureda u to da si sama u stanu i ni s kim ne pričaš tijekom radnog vremena. Ako možeš, probaj se naći sa svojim kolegama preko videopoziva, skype ili slično kako bi osigurala taj motivirajući osjećaj koji možeš postići druženjem s drugim ljudima.

4. Pokušaj stvoriti rutinu

Možda u teškom razdoblju imaš tendenciju ići spavati u različito vrijeme svaki dan, izležavati se pola dana, kasno se buditi i generalno ne imati nikakav plan za tijek dana. To nije baš najzdraviji način funkcioniranja, pogotovo jer ćeš se u jednom trenutku morati vratiti “normalnom” životu, i tada će ti biti teško buditi se svaki dan u isto vrijeme i ući u ostale navike.

Pokušaj odrediti u koje vrijeme otprilike ideš spavati, u koje vrijeme se budiš. Osim toga, pokušaj odrediti set radnji koje će te dovesti u “mod za rad”. Npr:

 1. probuditi se čim zazvoni alarm
 2. popiti čašu vode dok kuham kavu
 3. popiti kavu
 4. oprati zube
 5. obući se u nešto što nije pidžama (ovo nisam ja nažalost ali čujem da je dobro ne raditi u pidžami)
 6. natočiti čašu vode koju ću držati pored laptopa dok radim
 7. krenuti s radom

Taj set radnji će ti pomoći svako jutro da se mentalno pripremiš da sad “odlaziš na posao”, jer nemaš tu fizičku radnju prave vožnje na posao.

5. Vježba je bitna

To je jednostavno jedna od onih stvari koje je teško započeti, ali ti bude drago što jesi. Iako sam sigurna da postoje istraživanja koja potkrepljuju benefite vježbanja; reći ću samo što ja osjećam u zadnjih par tjedana rada od kuće. Tijekom dana kada vježbam, osjećam se bolje. Kada ne vježbam, osjećam se lijeno, umorno i neproduktivno. Iako me dan nakon vježbanja bole mišići, to je ona pozitivna bol kada znaš da si radila nešto korisno.

Za razliku od ukočenosti vrata ili kada me bole leđa jer sam se cijeli dan izležavala. Osim toga, vjerojatno ćeš nakon vježbanja bolje spavati. Plus nećeš imati grižnju savjesti ako jedeš malo više nego inače.

6. Ne drži slatkiše/čipseve u kući

Kad smo kod jedenja više nego inače, nažalost i to radim. Teško mi pada ova situacija i često posegnem za nečim što me veseli – a osim serija i knjiga, slatkiši su nešto što me jako veseli 😀 Pozitivna stvar je što idem samo jednom tjedno u trgovinu, i ne kupim puno slatkiša. Tako da odem u trgovinu u subotu, pojedem čips u subotu isto (ne osuđuj me) i moram čekati do sljedeće subote za sljedeći.

U međuvremenu naravno radim brownie-je i muffine. Ali to se ne računa, ipak sam ih ja sama ispekla, to se isto računa kao tjelovježba.

7. Prihvati da možda nećeš biti jednako produktivna kao inače

I zato budi dobra prema sebi. Vrijeme je teško, događaju se čudne i zastrašujuće stvari. Svaki put kad otvoriš vijesti vjerojatno se osjećaš kao da slušaš “damage report” od dana prije. Ako si u Zagrebu bila tijekom potresa, vjerojatno si još pod dojmom. Ja se pitam trebam li bježati pod štok svaki put kad prođe kamion.

I zato, opet, budi dobra prema sebi. Daj si više vremena da započneš sa zadatcima. Daj si vremena u smislu da ne diraš mobitel, pustiš sve drugo što ti uzima koncentraciju i pokušaš se kroz nekoliko minuta “ufurati” u zadatak. Daj si vremena pogotovo nakon što gledaš vijesti.

8. Vrijeme koje si prije koristila na prijevoz od/do posla – koristi za nešto sporo u čemu možeš uživati

Primjericu, šetnju (SAMA, poštujući udaljenost i sva ostala pravila) po kvartu. Ili kuhanje fensi večere za koju inače, u normalno doba, nemaš vremena. Ili jogu.

Kada smo pod stresom, često pokušavamo skrenuti misli s Instagramom, refreshanjem vijesti, reddita i slično, a to ti samo još više odmaže i čini te tjeskobnijom. Pokušaj uzeti vremena za neku sporu aktivnost koja će ti dati energiju i pozitivu.

To je to

Da sumiram opet sve na jednom mjestu:

 1. Dogovori sa cimerom/partnerom znak da te ne smije smetati
 2. Radi taskove za koje ti treba koncentracija ujutro, prije nego što uopće otvoriš vijesti
 3. Bitna je socijalna interakcija između članova tvog tima
 4. Pokušaj stvoriti rutinu
 5. Vježba je bitna
 6. Ne drži slatkiše/čipseve u kući
 7. Prihvati da možda nećeš biti jednako produktivna kao inače
 8. Vrijeme koje si prije koristila na prijevoz od/do posla – koristi za nešto sporo u čemu možeš uživati

Nadam se da ti je ovaj post bio koristan i da si našla nešto što možeš primijeniti. Javi mi se u komentarima s tim kako ti se sviđa, ili o čemu još želiš čitati tijekom ovog čudnog vremena. Osim ovdje, možeš mi se javiti i na mail anniekovac95@gmail.com.

Čujemo se uskoro,

Annie

Processing…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s