#ostajemdoma: Kuća u ulici Tara

#ostajemdoma

Inače sam osoba koja voli ostati doma. Volim se izležavati na kauču, volim gledati iste serije po stoti put i isprobavati nove recepte. Ipak, ovo razdoblje je teško. Teško je ostati doma s jednakom lakoćom u glavi kad znaš da moraš, kada znaš da ne radiš to jer želiš. Teško je smišljati što ćeš raditi danas da si zaokupiš mozak i da ne razmišljaš o brojevima koji nekontrolirano rastu.

Zato sam smislila da ću objavljivati što ja radim doma; od stvari koje me vesele, potaknu na razmišljanje i nešto nauče. Nadam se da će nekog od vas inspirirate da ostanete doma, poslušate neki podcast ili pročitate neku knjigu. Imamo hrpu vremena – tijekom tog vremena mogla bi postati stručnjak za nešto! I pogledati hrpu dobrih serija isto 🙂

Maeve Binchy

Ona je irska spisateljica uz čije sam knjige odrasla. Obožavam njen stil, kad čitaš, ne možeš knjigu spustiti dolje.

Doslovno imam sjećanja kada sam njene knjige nosila u kuhinju, radila si sendvič dok sam i dalje čitala knjigu, jela taj isti sendvič i dalje čitajući i vraćala se nazad na kauč u ležeći položaj s knjigom u ruci.

Ne želim pretjerati s opisima koliko mi je ona super. Obično kad nekome nahvališ neku knjigu ili film, onda očekuje puno i na kraju se razočara. Tako da ću prestati i prijeći na priču:)

Kuća u Ulici Tara

Srž priče je sljedeća: dvije žene, jedna iz Irske, druga iz Amerike, odluče zamijeniti kuće na jedno ljeto bez da su se ikada upoznale.

Pa samo ta rečenica ti je dovoljna da sad odmah skineš tu knjigu i počneš ju čitati iz ovih stopa. Osim toga, obje pokušavaju naći način da pobjegnu od svojih problema koje imaju doma. Tijekom tog bijega, otkriju puno o samima sebi.

Nisam ja neki genije, ako ti ove rečenice zvuče jako fensi, to je zato što sam ih parafrazirala sa engleske wikipedije o ovoj knjizi. A što da radim, išla sam malo pročitati što oni kažu i ove rečenice stvarno super opisuju tu knjigu.

Neću pisati puno o samoj radnji knjige jer ima puno spoilera. Čekaj, jel to samo po sebi spoiler? Uglavnom, knjiga je takva da, ako uđeš u nju i zaintrigira te, nećeš ju moći pustiti prije spavanja. Meni definitivno nije jedna od onih knjiga koje me uspavaju, već je jedna od onih koje me drže budnom.

Pročitala sam ju nekoliko puta kroz godine, i iznenadi me što, svaki put kad ju pročitam, doživim ju drugačije.

Prvi put sam ju pročitala kada sam imala možda 14-15 godina. Tijekom početka glavni likovi Ria (žena iz Irske) i njen muž Danny imaju oko 22, 23 godine. Tada mi je to djelovalo STAAAROOO. Mislila sam si, kad ja budem imala toliko godina, ja ću već imati stan u Zagrebu.

E pa, nije ispalo baš tako. Ispalo je da 15-godišnja ja nije baš znala puno o trgovanju nekretninama u Zagrebu. Također, tada kad sam ju pročitala mi je jako išla na živce Rijina sestra. Ona je jako štedljiv lik koji detaljno prati na što troši svaku kunu. To mi je bilo ekstremno dosadno i mislila sam kako je jako glupa što to radi.

E pa, sad, kada znam koliko stanovi u Zagrebu koštaju, si mislim da sam možda trebala biti kao Rijina sestra koja zna kamo joj svaka kuna ide.

Što volim u vezi ove knjige

1. Bogatstvo likova

Knjiga ima hrpuuuu likova. Ria ima bezbroj prijateljica, svaka od njih ima svoj život, svoju osobnost i svoj dobro razrađen karakter, motivaciju, ideje, život. Knjiga baš opisuje šarolik život puno ljudi kroz puno godina. Ne znam kako bi ju opisala drugačije nego šaroliku!

Ima likova koji su uspješne poslovne žene, ali na različite načine. Ima likova koji su nemilosrdni muškarci koji tuku svoju ženu. Ima likova koji imaju problema s drogom, likova koji su ekstremno štedljivi, likova koji uživaju u svojim kućama kad su prazne i kad su u njima sami i likova koji žele da je kuća uvijek puna ljudi.

Nisu prikazani kao loši ili dobri. Likovi su punomasni (jel se taj pridjev može iskoristiti u ovom kontekstu?) ljudi. Imaju svoje mane, imaju svoje vrline. Imaju osobnosti. Imaš osjećaj da čitaš o pravim ljudima koji su preslikani na papir.

2. Bavi se bitnim temama

Knjiga se bavi temama kao što su:

  • neovisnost žene
  • što kada žena prelazi iz uloge kućanice u poslovni svijet
  • što čini dobro prijateljstvo
  • obiteljsko nasilje
  • što čini dom
  • kako se nositi s boli koju ne možeš podnijeti
  • odgajanju djece

3. Prekrasni opisi divno uređenog interijera

Gledaj, znam da ovaj razlog zvuči malo plitko. Ali s obzirom koliko su popularni DIY videi na YouTubeu ili videi o namještanju nekog praznog prostora, znam da se većina vas može poistovjetiti sa mnom. Ta kuća, iz naslova, kuća u Ulici Tara, je prekrasna povijesna kuća u jednoj četvrti Dublina. Ria i Danny kupuju tu kuću na početku svog braka kako bi u njoj sagradili dom i obitelj.

Kroz godine, zajedno uređuju, nadopunjuju, žive u njoj i daju joj dušu. Inače opisi interijera znaju biti dosadni. Ali u ovoj knjizi, barem meni, nisu bili. Mogla sam zamisliti kako kuća izgleda i čak sam bila ljubomorna na tu prekrasnu kuću koju su imali.

4. Jako smiješni dijalozi djece

Neću previše spoilati, ali u knjizi ima nekoliko djece. Imam dojam da autorica razumije djecu i dosta dobro piše njihove dijaloge. Nisu izmišljeni ili previše sofisticirani. U filmovima i knjigama se zna dogoditi da pisci napišu “prepametne” dijaloge za djecu. Onako, zvuči ti kao nešto što NIJEDNO dijete nikad ne bi reklo ni pomislilo.

Ovdje su dijalozi između djece smiješni, pronicljivi i baš jako zabavni.

5. Knjiga je zabavna

Ovi svi razlozi prije su dobri razlozi, neki su čak i edukativni razlozi zbog kojih bi definitivno trebala pročitati ovu knjigu.

Ali najvažniji razlog je ovaj: ova knjiga je baš, baš zabavna. Kao da gledaš svoju omiljenu seriju, samo što ju ne gledaš, nego čitaš. Ima zaplete, spletke, napete trenutke, tužne trenutke. Ako se udubiš u ovu knjigu, osjećaš se kao da su njeni likovi tvoji prijatelji i kao da si tamo, kao da ih slušaš i nekako si među njima.

I dosta je dugačka, tako da (ovisi koliko brzo čitaš), zabava će ti potrajati neko vrijeme.

Također, knjiga te baš uvuče i ne razmišljaš o drugim stvarima dok ju čitaš. To znači da će ti super doći u ovo vrijeme kada vjerojatno neprestano refreshaš vijesti da bi čula što se strašno sad dogodilo i koji užasi nam sad slijede.

Moraš se i opustiti i pokušati napraviti što možeš da svi zajedno budemo bolje. A to je: sklupčati se doma uz ovu knjigu!

Nadam se da sam te nagovorila da ju pročitaš.

Ako ju pročitaš, javi mi kako ti se svidjela na anniekovac95@gmail.com ili ovdje u komentarima! Bit će mi drago da mi se javiš čak i ako ti se nije svidjela. Ali naravno, stavit ću pod upitnik tvoj ukus u knjige jer je ova knjiga apsolutno super.

Čujemo se opet uskoro.

Annie

Processing…
Success! You're on the list.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s