Virovitica za vikend

Ako se nalaziš negdje u blizini, definitivno stani u Virovitici. Prošeći se oko dvorca, prođi sve male mostiće i uživaj u prekrasnim pogledima.

Dvorac Pejačević (na slikama) je izgrađen između 1800. i 1804. godine. Tijekom godina promijenio je vlasnike, te se i sam dvorac iznutra mijenjao kako bi ga prilagodili potrebama novih vlasnika. Dvorac kupuje grad Virovitica 1930. godine te je od tada u vlasništvu grada.

Za sve one koji su već bili u Virovitici nekad, vjerojatno se sjećaju dvorca kao žute građevine oronule pod tragovima vremena. Dvorac i park su obnovljeni ove godine. Njihova obnova definitivno zaslužuje barem jednodnevni izlet do Virovitice.

Ako želiš pročitati više o dvorcu, ovdje je njegova Wiki stranica.

Na slici ispod nalazi se “Glazbeni most”. Sa strane, na ogradi, ima senzore koji detektiraju prolazak. Kada prođeš pored senzora, most odsvira jednu notu. Šetanje po ovom mostu stvara pravu malu slatku melodiju.

Možda si ga već vidjela na mom Instagram storyju.

Virovitica je u pisanom obliku spomenuta već 1234. godine. Ako se prošećeš po gradu, vidjeti ćeš brojeve 1234 u cvijeću, na prospektima i slično. Ovdje možeš vidjeti logotip grada Virovitice i sada znaš značenje iza njega 🙂

Osim dvorca, ako si u Virovitici, obiđi i crkvu sv. Roka. Crkva je prekrasna, i iznutra i izvana. Sadrži čak devet oltara. Napravljena je u baroknom stilu. Tijekom vremena prije Božića, župljani postave prekrasne jaslice u crkvi sa puno raznih detalja.

Ovdje možeš naći povijesni pregled Župe sv. Roka.

Moja preporuka je: prošeći gradom, zastani na mjestima koja ti se svide, fotkaj puno i upijaj prizore 🙂

Osim toga, obooožaaavam pizza prutiće u Medenoj. Koštaju 3 kn a to je najfinije što ćeš jesti taj dan 🙂 Da budem iskrena, kolači tamo mi se ne sviđaju ali pizza prutići su odlični *.*

Virovitica će te iznenaditi s hrpom prekrasnih prizora. Uživaj u mojim slikama u nastavku i javi mi se ako ti treba još preporuka za neki izlet u Viroviticu!

Pišite mi, komentirajte i podijelite s vama dragim ljudima!

Puno mi znači kad dijelite moj blog jer mu tako omogućujete da raste 🙂

Vidimo se u travel grupi na Facebooku! Do sljedećeg ponedjeljka.

Processing…
Success! You're on the list.

3 comments

  1. Nema gradića u Hrvatskoj u kojem nisam bila, osim Virovitice. Znači nikada. I sad kad čita i gledam, ovaj putopis/reportažu obećavam sama sebi da će se to promijeniti. Prvi slobodni zajednički vikend znam kamo ćemo odzujati da si udovoljim znatiželji upotpunim kolekciju. Hvala!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s