Crno bijela tema ili “Kako postati bolji fotograf u tjedan dana”

Kada fotografiram, često si puštam previše slobode. Što mislim pod “previše slobode”? Ako koristiš fotoaparat na film, postoji ograničen broj slika koji možeš uloviti na jedan film. Obično su to 24 ili 36 slika. Kada znaš da imaš samo 36 slika na raspolaganju, razmišljat ćeš koji kadrovi su vrijedni slikanja, a koji nisu.

Nećeš bezumno škljocati i nadati se da je jedna od tisuću slika koje si opalila dobra. Kako bi vježbala svoje umijeće opažanja i fotografske vještine, ponekad je dobro ograničiti se.

Kako se možeš ograničiti? Možeš odlučiti da tijekom jednog dana nećeš slikati više od 30 slika. To znači da ćeš prije nego što nešto slikaš stati i razmisliti, probati prije slikanja naći kut koji ti najviše odgovara. Takvo ograničenje te potiče na razmišljanje o fotografiji.

Uvijek je dobro puno razmišljati i planirati fotografiju prije nego što ju uhvatiš fotoaparatom.

Osim takve vrste ograničenja, možeš se ograničiti i tehnikom koju koristiš. Možeš odlučiti da cijeli tjedan ne smiješ slikati nikako drugačije osim crno-bijelo. Ovakvo ograničenje će ti pomoći da razmišljaš o kompoziciji i kontrastu na slici. Boje neće biti nešto što će ti odvlačiti pažnju, pa ćeš se moći fokusirati na neke druge elemente koje fotografiju čine zanimljivom.


Ideje za dnevne (ili tjedne projekte):

  1. slikati samo crno-bijelo
  2. imati ograničen broj slika koje smiješ slikati po danu
  3. smiješ slikati samo iz ptičje perspektive
  4. smiješ slikati samo arhitekturu
  5. tjedan dana slikati samo flatlaye

Kada sam tek kupila svoj prvi digitalni fotoaparat, napravila sam sama sebi izazov da moram slikati crno-bijelo tjedan dana. Rezultati su bili jako zanimljivi.

Prije tjedan dana u Zagrebu je padala kiša. Slike koje sam dobivala bile su blijede i nezanimljive. Kiša je oduzela boje i Zagreb je postao tmurniji. Onda sam se prebacila na crno-bijelo i rezultati su bili puno zanimljiviji. Slike su odjednom postale dramatične i kontrastne.

Promjena tehnike kao traženje nove inspiracije

Promjena tehnike ti može dati inspiraciju i ideje za neke nove stvari. Teško je uvijek imati svježe ideje i uvijek pronalaziti nove načine da postaneš bolja u fotografiji. Zato je zanimljivo odrediti si granice i istraživati unutar njih. Možda ti je inicijalna ideja da će ti stvaranje granica umanjiti kreativnost. Zapravo je često suprotno, jer će ti omogućiti da istražuješ dublje u područje u koje dosad nisi zalazila.

Tjedni izazov kao prilika za vježbu

Ne znam za tebe, ali ja rijetko slikam kako bih “vježbala” postati bolja u tome. Većinom slikam jer mi se neki prizor svidi ili da zadržim uspomenu na neki trenutak. Ako ciljano izađeš van i ideš slikati za vježbu, više ćeš razmišljati o svakom kadru koji pripremaš i pristupat ćeš kritično prema svojim fotografijama.

To je dobra ideja, jer smo tijekom svakodnevnog života često previše ometeni drugim stvarima da bismo razmišljali što smo mogli napraviti bolje na fotografiji. Zato, kada sama sebi postaviš izazov, to je savršena prilika da postupaš profesionalnije prema fotografijama koje slikaš.

Svaka fotografija koju okineš tijekom izazova postaje prilika da budeš bolja.

Tjedni izazov će ti pružiti novu perspektivu

Koja je ovo zgrada na slici? To je HNK, bez svoje prepoznatljive žute boje. Ponekad je potrebno potražiti novu perspektivu na već viđene stvari. Često su fotografije na društvenim mrežama reciklirane, na jedan ili drugi način. Lijepo mjesto za fotografiranje iskoristi milijun ljudi i slične slike preplave Instagram. Ponekad je zamorno gledati slične fotografije i zato je važno da ponudiš jedinstvenu, novu, svoju perspektivu na svijet.

Imaj na umu što je viđeno, zabilježeno, prikazano i pokušaj naći novi kut gledanja. Pokušaj istražiti svoj grad koji poznaješ i voliš na neki novi način. Postoji bezbroj prilika da budeš kreativna i stvoriš nešto novo, samo trebaš naći malo snage i inspiracije da to ostvariš.

Izgleda li sada malo poznatije? 🙂

Zaključak

Sviđa li ti se ideja tjednog izazova? Imaš li neke prijedloge za tjedne izazove? Javi mi što misliš na mom instagramu ili ovdje u komentarima! Možeš mi se također javiti za ideje ili ako ti treba savjet na anniekovac95@gmail.com.

Pišite mi, komentirajte i podijelite s vama dragim ljudima!

Puno mi znači kad dijelite moj blog jer mu tako omogućujete da raste 🙂

Vidimo se u travel grupi na Facebooku! Do sljedećeg ponedjeljka.

Processing…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s