Što raditi na otoku Lošinju

Mali Lošinj je prepun palmi. Ako išta može popraviti dan, to je palma. Ne možeš prolaziti pored palme tužna. Prolazak pored palme izgleda ovako:

Nemojte se previše diviti mojim umjetničkim vještinama. Ako iskoristite moje umjetničko djelo iznad za svoje svrhe, naći ću vas. I ne znam zašto čovjek na drugoj slici izgleda kao da hoda u krivom smjeru.

Općenito o Lošinju

Lošinj je otok na Kvarneru koji pripada Primorsko-goranskoj županiji. Ima posebno povoljnu klimu (oko 100 vedrih dana godišnje i prosječno 7 sati sunčeve svjetlosti po danu). Ovdje je link na Wikipedia stranicu o Lošinju, ako te zanima više.

Zanimljivo je da na otoku ne žive zmije otrovnice. Tu bi trebali odahnuti svi koji se boje zmija. Osim nedostatka zmija, za Lošinj je zanimljiva prisutnost dobrih dupina, koje je moguće vidjeti u blizini otoka.

Ovdje možete naći link na stranicu instituta Plavi Svijet, koja se između ostalog bavi istraživanjem i zaštitom dupina na otoku.

Grad Mali Lošinj je najveće naselje na svim hrvatskim otocima. Po popisu iz 2011. godine, Mali Lošinj ima 8.116 stanovnika.

Ta činjenica mi je bila zanimljiva jer kad dođeš u Mali Lošinj, stvarno imaš dojam kao da si u gradu. Čest dojam koji otoci ostavljaju (barem meni) je nedostatak sadržaja. Prekrasan okoliš, prekrasna priroda i prekrasne plaže, a Mali Lošinj uz sve to ima i osjećaj da si u gradu i da si možeš kupiti više manje sve što ti treba.

Ima čak i Lidl! Lidl ima iste cijene na otocima i na kopnu, pa je to super izbor ako si kuhate dok ste na Lošinju.

Kako doći do Lošinja

Slika prikazuje pogled sa trajekta Brestova (Istra) - Porozina (Cres).

Na slici iznad je krajolik koji se vidi kad se ukrcaš na trajekt u Brestovi (Istra).

Oba puta kad sam bila na Lošinju, išla sam autom. Kad ideš s autom, moraš doći trajektom na Cres i zatim se voziti do Lošinja. Između Cresa i Lošinja postoji mali most (gotovo su spojeni otoci).

Trajektom na Cres možeš doći iz Istre ili sa Krka. Ako ideš iz Istre, moraš doći do mjesta Brestova. Iz mjesta Brestova (Istra) trajekt vozi do mjesta Porozine (Cres).

Povratna karta za auto i dvije osobe (Brestova – Porozina) je bila 302 kn, 15.08. kada smo mi išle.

Ako ideš s otoka Krka, moraš doći do mjesta Valbiska. Iz mjesta Valbiska (Krk) trajekt vozi do mjesta Merag (Cres).

Išla sam iz oba smjera. Ako možeš birati, preporučila bih da ideš s Krka, jer je cesta iz Meraga do ostatka otoka puno bolja. Cesta od Porozina do ostatka otoka i je poprilično stara i puna rupa, te pomalo opasna jer je na nekoliko dionica blizu provalije.

Ovdje možeš naći detaljan opis o tome kako doći na Cres.

Ako ne ideš autom, postoje opcije za katamaran direktno do Lošinja. Nisam nikada išla tako, pa nisam baš informirana o tome. Znam da je tijekom sezona cijena katamarana za jednu osobu (Pula – Mali Lošinj) 100 kn u jednom smjeru.

Ovdje možeš naći detaljnije kako doći do Lošinja.

Ako voliš svoj auto kao i ja, srce će ti se slamati kad ga budeš ostavljala među ostalim autima na trajektu. Ipak ne brini, bit će on u redu. Moj je preživio trajekt već 4 puta.

Prekrasni prizori na putu

Roadtripping

Slika prikazuje pogled na brdo s jednog od vidikovaca na otoku Cresu, u blizina mjesta Beli.

Iako mi u Hrvatskoj (čak ni u Europi) nemamo baš kulturu dugih vožnji automobilima, predomislila bih se kad su u pitanju hrvatski otoci. Čak i duge vožnje do tamo se isplate kako bi svladala vijugave ceste i prekrasan otočki krajolik.

Na odmaralištima uz cestu možeš ispuniti dušu pogledima koji oduzimaju dah, a memorijsku karticu fotkama sebe i krajolika koje ćeš zavidno gledati kad zima padne na grad.

Creske ovce

Kad sam s dečkom išla na Mali Lošinj u petom mjesecu, prva scena koju smo vidjeli kad smo došli na Cres bila je ovca kako se vere po stijenama i brsti rijetku travu koja izvire iz kamena uz cestu.

Ovce na Cresu su mi jako zanimljive, naći ćeš ih svuda uz cestu i ne boje se auta koji prolaze. Često su označene bojama po tijelu da bi se znalo čije su. Znale su nam izletiti pred autima, na što smo se šalili da ćemo večerati janjetinu ako usput slučajno pokupimo koju.

Na sreću (ili nažalost) nismo pokupili nijednu.

Ovdje je opis Creske ovce (da, to je posebna vrsta!) za sve vas znatiželjne o hrvatskim prirodnim ljepotama faune.

Ja ispred panorame na otoku Cresu, u blizini mjesta Beli.

Ovo na slici nije Creska ovca, već Puležanka Annie koja uživa u ljepotama otočkih panorama.

Ridimutak Beach Bar

Imaš li neko mjesto čija atmosfera je toliko predivna da bi rado ostala tamo spavati? E pa, ovaj beach bar je takvo mjesto za mene. Pogled na plažu, drveće i ležaljke ti govori da si na otoku. Sav namještaj je u retro štihu, muzika je lagana i morska. Čak i kad zatvoriš oči znaš da si na prekrasnom mjestu.

Ovaj kafić nalazi se u blizini mjesta Nerezine, što znači da od tamo ima još oko 25 minuta vožnje do Malog Lošinja. Meni je to prekrasno mjesto za stati i popiti kavu ujutro kada si na putu prema Malom Lošinju.

Odmah pored Ridimutak Beach Bara je Tifon benzinska na kojoj postoji LPG postaja, ako imaš auto na plin.

Karta koja pokazuje poziciju beach bara Ridimutak Beach na otoku Lošinju.

Ovo je link na Ridimutak Beach Bar mjesto na Google Kartama.

Šetnja po ulicama Malog Lošinja

Opis panorame Malog Lošinja: palme, palme i kaktusi. I onda još malo palmi. Prekrasan je grad za proštetati. Ispod svih tih palmi se osjećaš kao da ti sve brige koje imaš nestaju.

Kućice su prekrasne i vjerojatno će zavidjeti ljudima na njihovom malom raju okruženom palmama, kamenom i raznobojnim vratima i škurama. Mali Lošinj je, baš poput Tallinna, raj za ljude koji vole lijepa vrata. Ili ljude koji se vole slikati ispred lijepih vrata (cough cough ja).

Osim vrata i palmi, čeka te hrpaaa ovog divnog, bogatog ljubičastog cvijeća. Ako ćeš se igdje u Hrvatskoj osjećati kao da si na tropskom otoku, rekla bih da je to Mali Lošinj. Moram definitivno posjetiti još puuuno naših otoka da bih mogla usporediti.

U gradu možete naći puno sjene. Hodanje između šarenih zgrada, igranja igre svjetla i sjene sa svojim fotoaparatom i upijanje otočkog načina života je ono što se radi na Malom Lošinju.

Događaji koje ne smijete propustiti

Festival lošinjskih balkona (21.08.2019.)

Zvuči malo smiješno, ali na slikama izgleda čarobno. To je festival na kojemu glazbenici nastupaju na balkonima iznad glava posjetitelja. I deveti je po redu ove godine! Ne mogu reći da ima dugu tradiciju kao filmski festival u mojoj najdražoj Puli, ali zvuči kao nešto što bih ja definitivno posjetila!

Pročitajte više o festivalu ovdje.

Scenski prikaz pozdrav kapetanu (12.09.2019.)

Citat sa stranice:

“Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u Čikatu kod Annunziate, posada bi se iskrcala pa bi u crkvi s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij). Rastali bi se u zagrljajima, ukrcali na brod i nestali u daljini. 

Scenski prikaz ispraćaja pomoraca ispred crkvice Annunziate organizira se u sklopu projekta “Lošinjskim jedrima oko svijeta”, koji je posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja.”

Pročitajte više o događaju ovdje.

Izbor za Miss Hrvatske (31.08.2019.)

Ako volite Miss Hrvatske događanja, izbor ove godine je u Malom Lošinju. Kada sam bila mala, obožavala sam gledati izbor za Miss Svijeta, ali već dugo ga nisam gledala. U svakom slučaju, prigodno je da se ovakav događaja odvija u mjestu koje na svakom koraku oduzima dah.

Pročitajte više o događaju ovdje.

Prekrasni mali sukulenti. Obožavam ih, a na Lošinju (kao i u ostatku hrvatskog primorja) ih ima HRPA. Ako ovu biljku ne uspijevate održavati na životu, onda ste stvarno beznadan slučaj.

Muzej Apoksiomena

Jedna od poznatih znamenitosti Malog Lošinja je ovaj muzej. Belgijski turist je 1996. godine pronašao brončani kip kraj otočića Vela Orjula. Kip je izronjen 1999. godine. Dugi niz godina prošao je u restauraciji kipa.

Kada sam gledala dokumentarni film koji se prikazuje u muzeju, zadivilo me strpljenje restauratora koji su doveli kip do njegove nekadašnje ljepote. Ja jedva dočekam da mi se pašta skuha, tako da sam poprilično sigurna da ne bih mogla imati strpljenja za ovakav projekt.

Kartu za muzej smo kupile u turističkoj agenciji. Nalazi se na rivi, dvjestotinjak metara prije Muzeja Apoksiomena. Ako tamo kupite kartu, karta košta 80 kn i s njom možete posjetiti još jedan od dva preostala muzeja na otoku. Osim toga, ako tamo kupite kartu, dobijete popuste u nekim određenim restoranima i slično.

Drugi muzej u koje smo htjele ići bio je Palača Fritzy, ali je nažalost bio zatvoren. Obratite pozornost na radno vrijeme. Palača Fritzy ima dvokratno radno vrijeme pa je nezgodno ako ste u Malom Lošinju samo na jedan dan.

Više o kipu možete pročitati na Wiki stranici i na web stranici muzeja.

Ovo je soba u kojoj se prikazuje dokumentarni film. Možete li naći mene? Dobro sam se zakamuflirala.

Zadnja soba u muzeju je ispunjena ogledalima, a kroz krov se pruža ovaj pogled.

Vidikovac Providenza

Ovaj prekrasan vidikovac nisam posjetila sada u kolovozu, nego zadnji put kad sam bila na Lošinju, u svibnju ove godine. Tada je ulaz koštao 20 kn. Ako kupiš neko piće, onda je ulaz besplatan (ali su pića 25 kn).

Ne znam kakve su cijene i koliko je gužva tijekom ljeta, ali pretpostavila bih da su i cijene više i gužva veća, jer je mjesto stvarno lijepo.

Definitivno se isplati ući, jer ovo nije samo vidikovac. U sklopu vidikovca napravljena je mala poučna staza.

Poučna staza se sastoji od ploča na kojima pišu informacije o otocima u lošinjskom arhipelagu, običajima i zanimljivostima. Jako je slatka i nije preduga pa je zanimljivo čitati.

Još informacija o vidikovcu možete pronaći na njihovoj web stranici.

Miomirisni otočki vrt

Osim po dupinima i Aksiomenu, Lošinj je poznat po brojnom začinskom i ljekovitom bilju koje raste svuda po otoku. Ovaj miomirisni vrt je mjesto na kojem su sadržane biljke koje rastu po otoku i stvarno miriši prekrasno!

Ulaz u vrt je besplatan, a što još nudi možete pronaći na njihovoj web stranici.

U vrtu sam također bila u svibnju, ne sada. Kada sam ja bila tamo, u vrtu su živjeli magarac i ovan koji slobodno hodaju po vrtu, pa morate paziti kad otvarate vrata od vrta da ne bi pobjegli na cestu.

U vrtu možete očekivati hrpu ovakvih prekrasnih malih detalja. Detalja daju duh nekom mjestu, a ovaj vrt ih ima milijun!

Šarm mediteranskih gradića.

Posjet Osoru

Osor je maleno mjesto na samoj granici između Cresa i Lošinja. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Osor ima 63 stanovnika.

Išla sam guglati malo o Osoru i naišla na ovo, što me jako nasmijalo. Cijeli tekst potraži na ovom linku. Zaključak je: nema skoro ničega, osim sladoleda i mijenjačnice. Za sladoled se apsolutno slažem, grad bez sladoleda je mrtav grad.

Bez obzira na manjak bankomata i pošte, Osor je prekrasno malo mjesto. Puno je idiličnih prizora, a ja sam bila sretna da smo prolazile onuda kada je svijetlo najljepše (“golden hour”).

Suhozidi i masline su moji spirit animals. Maloprije sam to rekla i za vrećicu čipsa, ali što ćeš. To se mijenja iz sata u sat.

Osor je također dom festivala glazbe. Zove se “Osorske glazbene večeri” i okuplja razne glazbenike i ljubitelje klasične glazbe. Više možete pročitati na njihovoj stranici.

Osor možete obići doslovno u manje od pola sata. Meni se svidio, malen, sladak i pun lijepih prizora. Mali Lošinj definitivno ima bolje mjesto u mom srcu, ali ako imate vremena, stanite ovdje i doživite atmosferu ovog malog mjesta.

Dobila sam dojam da ovdje ima više kuća nego stanovnika. Ako idete van sezone taj dojam je puno jači. Tijekom sezone Osor je pun turista, pa ne možete dobiti dojam koliko malo lokalaca ima.

Na rubu mjesta Osor, nalazi se ograđena parcela s kozama koje imaju ljepši pogled na more nego što ću ja ikad imati. Iz tog razloga mi se ova koza na slici ruga.

Za kraj

Nadam se da vam je ovaj post namamio maštu i da razmišljate o izletu na ovaj prekrasan otok! Ako sam propustila nešto, definitivno želim čuti vaše prijedloge i ideje za mjesta na Lošinju.

Javite mi što vam se najviše svidjelo i jeste li posjetili neko od ovih mjesta. Također, ovo je moj najduži blog post do sada. Kako vam se sviđa ova dužina? Volite li više duge ili kraće blog postove?

Pišite mi, komentirajte i podijelite s vama dragim ljudima!

Puno mi znači kad dijelite moj blog jer mu tako omogućujete da raste 🙂

Vidimo se u travel grupi na Facebooku! Do sljedećeg ponedjeljka.

Processing…
Success! You're on the list.

7 comments

  1. …blog je prelep, pravo je zadovoljstvo citati i gledati slike,
    P.S, …ipak onaj deo o Pulezanki Anni mozda bi trebalo s nekim drugim recima pretstaviti tu mladu personu…pozdrav.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s