Zašto će ti negativni prostor u fotografiji promijeniti život

Slika prikazuje more i stijene na otoku Lošinju.

Ovaj naslov nije dramatičan, jer znam da ćeš se nakon ovog post-a držati za glavu pitajući se kako se nisi prije toga sjetila.

Zašto je negativan prostor važan u fotografijama koje radiš za svoj posao? Da bi mogla dodati tekst koji zove gledatelje na akciju (call to action), reklamirati svoje proizvode, podijeliti neki zanimljiv citat…

Zalazak sunca u Zadru. Slika prikazuje primjer korištenja negativnog prostora u sceni.

Ako si fotograf, ovakva vrsta fotografija je dobra ideja jer ih možeš lakše prodati. Jedna od najpopularnijih vrsta stock fotografija su one koje imaju negative space tj. prostor gdje kupci tih fotografija mogu nešto dodati ili napisati.

Osim za stock fotografije, ovakve fotografije služe za printove s inpiracijskim citatima, razglednice, pozadine za mobitele, desktope, knjige, časopise…

Postoji hrpa primjena za fotografije s negativnim prostorom.

Kako bi mogla napraviti fotografiju s negativnim prostorom, trebaš na fotografiji ostaviti praznog prostora ili učiniti fotografiju minimalističkom i jednostavnom da se tekst ne bi izgubio u neredu fotografije.

Negativan prostor možeš stvoriti na sljedeće načine:

  1. Pomicanje linije horizonta prema dolje
  2. Pomicanje subjekta u kut fotografije
  3. Minimalističko fotografiranje
  4. Dubina vidnog polja

Ako ti treba pomoć u slaganju kompozicije na fotografiji, ovdje možeš pronaći moj tekst o raznim tipovima kompozicije.

1. Pomicanje linije horizonta prema dolje

Pomicanje linije horizonta. Slika prikazuje otoke Lošinjskog arhipelaga, i grad Mali Lošinj. Osim toga prikazuje nebo i obalu.

Ovdje sam pomaknula liniju horizonta prema dolje, tako da cijeli gornji dio fotografije je prazan prostor neba koji možeš iskoristiti za citat o našim lijepim hrvatskim otocima 😉

Kad slikaš more, livadu ili bilo koji pejzaž, pomakni liniju horizonta prema dolje ili prema gore. Pomakni liniju na način da nebo zauzma dvije trećine fotografije. Na taj način imaš prazan prostor neba da bi dodala tekst ili logo.

Ako slikaš more, možeš liniju horizonta pomaknuti prema gore (tako da more zauzima dvije trećine fotografije). Na taj način možeš svoj tekst ili logo staviti tamo gdje je more.

Ovdje sam liniju horizonta pomaknula prema gore. Na taj način sam ostavila puno praznog prostora gdje se nalazi more.

Ako se osjećaš posebno kreativno (kao ja svaki dan kad sam na moru haha), napravi dijagonalu preko fotografije i onda jednu polovicu kadra možeš koristiti kao negativan prostor. Kao ja na ovoj slici ispod.

2. Pomicanje subjekta u kut fotografije

Jedan od načina da oslobodiš prostor na fotografiji je da pomakneš kadar tako da ti subjekt bude u kutu ili na jednoj strani fotografije. Na taj način fotografija nije centrirana, pa je odmah zanimljivija za gledati.

3. Minimalističko fotografiranje††

Ako fotografiraš neku minimalističku scenu, logično je da će ti ostati puno prostora gdje ćeš moći staviti tekst ili logo.

Savjet: Kad imaš puno praznog prostora bitno je da izbalansiraš sve stvari koje se nalaze na fotografiji.

Ako staviš tekst na dno fotografije, a ostatak je “prazan”, fotografija može izgledati neprirodno i neuravnoteženo.

Zamisli si to na sljedeći način: ako je fotografija “prazna”, gdjegod staviš tekst, tekst će biti uteg koji otežava taj dio fotografije. Pobrini se da je fotografija podjednako teška ili da je teška na dijelu na kojem želiš da bude. Želiš da bude teška tamo gdje gledatelj treba zadržati pogled i svoju pozornost.

4. Dubina vidnog polja

Ovu fotografiju slikala sam sa širokim otvorom blende i rezultat je mutna pozadina.

Ako slikaš sa širokim otvorom blende, pozadina iza tvog subjekta će se stopiti u nježne prijelaze između boja. Mutna pozadina će biti savršeno mjesto za staviti neki tekst ili logo, dok je subjekt u prvom planu.

†

Primjeri fotografija koje nisu za negativan prostor

Iako je ovo zanimljiva fotografija i koristila sam širok otvor blende, ova fotografija se ne može iskoristiti za negativan prostor.

Zašto? Previše toga se događa. Cvjetovi su žarke roze boje, pozadina je ispunjena bokeh svjetlom (o tome ćemo u nekom od kasnijih blog postova). Zato što je pozadina ispunjena bokeh tehnikom, fotografija je previše “neuredna” i kaotična za dodatni tekst ili logo.

Savjet: Ako ti je cilj napraviti negativan prostor, pazi da je pozadina uniformna i jednostavna i da nema puno “nereda” na fotografiji.†††

Na ovoj fotografiji jednostavno nisam ostavila prazan prostor. Ako imaš fotografiju gdje subjekt zauzima veći dio fotografije ili se nešto događa na svakom dijelu fotografije, nemoj zgurati tekst u neki kut.

Tada će tvoj tekst ili logo izgledati kao da si se sjetila da nešto trebaš dodati kad je već bilo kasno. Fotografije bi ti trebale biti lijepe, promišljene, planirane.

Savjet: nemoj gurati tekst, logo ili neki dodatan sadržaj ako za njega očito nema mjesta na fotografiji.

Kao i na prethodnoj fotografiji, ovdje nisam ostavila dovoljno mjesta za tekst ili logo.

Flatlay fotografija se super može iskoristiti za negativan prostor, baš zato što se često koristi u marketingu, za predstaviti neki proizvod ili stvoriti dojam uredno-neurednog života s kojim se gledatelj može poistovjetiti.

(Slično kao dovoljno suptilna šminka da izgledaš kao da nemaš šminku.)

Planiram neki blog post koji će iskombinirati ove dvije teme (flatlay fotografiju i negativni prostor) nekad u budućnosti. Dotad, evo jedan mali savjet.

Savjet: Kako bi uključila negativni prostor u fotografiju, stavi na fotografiju bijeli papir ili notes i oko nje složi flatlay scenu. Na taj način možeš svoj tekst kasnije dodati na taj papir ili notes i izgledat će jako ležerno i kao da si nešto usput napisala na papir dok si doručkovala. Ako ti treba pomoć oko slaganja flatlay scene, potraži ovdje neke ideje.

Zaključak

Fotografija koja sadrži negativan prostor je odličan način da prestaviš svoj brand, svoj proizvod, neki zanimljivi citat ili inspiraciju za nadolazeći dan! S obzirom da fotografija treba biti čista i jednostavna, nije ju teško napraviti.

Nadam se da će te ovaj post inspirirati da se okušaš u ovom zanimljivom tipu fotografije i da ćeš mi javiti kako ti ide. Uvijek volim čuti vaša iskustva i mišljenja.

Pišite mi, komentirajte i podijelite s vama dragim ljudima!

Puno mi znači kad dijelite moj blog jer mu tako omogućujete da raste 🙂

Vidimo se u travel grupi na Facebooku! Do sljedećeg ponedjeljka.

Processing…
Success! You're on the list.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s