Potpuni početnički tečaj za flatlaye

Svi imamo neko mišljenje o njima – no što su to zapravo flatlay fotografije?

Flatlay fotografija je vrsta fotografije slikana iz ptičje perspektive, dok je fokus na predmetima koje fotografirate. Često se koriste za promocije, prodaju i društvene mreže različitih tvrtki.

Zašto? Jer su jednostavne za napraviti i ne treba vam posebna oprema, najčešće vam je dovoljan vaš mobitel.

Proći ćemo kroz nekoliko koraka kako bi naučili sve što morate znati o slikanju savršenog flatlaya:

 1. Biranje pozadine
 2. Tko ima glavnu ulogu
 3. Osjećaj koji prenosite
 4. Sporedne uloge
 5. Rezanje

Uz svaki korak postoje primjeri koji će vam pomoći da primijenite što ste naučili.

1. Biranje pozadine

Jako je važno izabrati dobru pozadinu, kako bi se predmeti koji slikate istaknuli na njoj.

Za pozadinu je važno:

 • da ne privlači previše pažnje
 • da je odgovarajuće boje

Pozadina ne smije privlačiti previše pažnje da bi predmeti koji slikate došli do izražaja. Zato je dobro izbjegavati jake uzorke, žarke boje ili pozadine s tekstom.

Pozadina treba biti ili u komplementarnoj boji s obzirom na predmete koje slikate. Može biti i neke neutralne boje koja odgovara paleti vašeg kadra. Loša je ideja slikati bijelu šalicu na bijeloj pozadini. Poigrajte se bojama da bi predmeti koje želite istaknuti došli do izražaja a pozadina dala atmosferu i osjećaj cijeloj fotografiji. Koristite vedre, vesele boje za veselije teme i neutralnije, tamne boje prizemljene, ozbiljne, elegantne fotografije.

2. Tko ima glavnu ulogu

Što slikate? Koje predmete želite istaknuti? Izaberite što vam je bitno i oko toga ćete graditi scenu. Neka glavna uloga zauzme centralna mjesta u kadru, rasporedite ih kako vam odgovara. Oko glavne uloge ćete dodavati sporedne uloge i puniti prostor.

Nekoliko savjeta:

Uzmite malo predmeta za glavnu ulogu (1-3) kako bi gledatelj mogao zadržati pažnju na njima

Neka taj predmet bude smješten na način da kada gledate fotografiju, pogled prvo pada na njega

Neka drugi predmeti budu smješteni tako da usmjeravaju pogled prema centralnom predmetu

3. Osjećaj koji prenosite

Osjećaj koji prenosite treba se osjetiti u svakom aspektu fotografije – pozadina, glavna uloga i sporedni predmeti oko nje.

Zapitajte sebe: kakav osjećaj želim prenijeti ovom fotografijom? Što moji gledatelji trebaju napraviti nakon što pogledaju ovu fotografiju?

Odgovori mogu biti: gledatelj treba poželjeti pojesti taj slastan sladoled s fotografije, posjedovati taj ruž koji reklamirate, osjećati se inspirirano, osjećati se hrabro i sretno, pokrenuti se na akciju… Postoji puno različitih odgovora!

Zato vi morate biti tu da vodite gledatelja i svojom fotografijom mu prenesete neki osjećaj, neku poruku. Ako vi ne znate koja je to poruka – kako će gledatelj znati?

Za elegantne i ozbiljne fotografije koristit ćete mramorne ili slične hladnije pozadine. Takvim fotografijama će pristajati minimalistički pristup (sjetite se kompozicija iz bloga!). Izgledat će lijepo i ako ostavite puno negativnog prostora ili napišete neki tekst kasnije tijekom obrade.

Toplije fotografije će možda zahtijevati pozadine kao što su svjetlije boje (žuta, narančasta i slično) ili daske, drvo… Nekad im također pristaje minimalistička kompozicija ali lijepo je vidjeti i bogatu scenu. Kroz primjere vidjet ćete na što mislim.

4. Sporedne uloge

Dodatci koje koristite za flatlay fotografiju (često zvani „props”) upotpunjavaju fotografiju, mogu je činiti veselijom i zanimljivijom za gledanje. Također trebaju usmjeravati pažnju prema subjektu fotografije, kao i osnažiti poruku koju želite poslati.

Dodatci bi trebali:

 • biti tematski usklađeni
 • odgovarajuće palete boja
 • ne odvlačiti pažnju od subjekta
 • ne odvlačiti pažnju od poruke koju želite poslati

Iako sam i ja prva često kriva za nepoštivanje ovog pravila, dodatci bi trebali biti tematski usklađeni. Zašto? Zato što korištenje nepovezanih dodataka odaje dojam kao da ste ih donijeli tamo samo za fotografiranje (što i jeste), a trebate ostaviti osjećaj spontanosti i smislenosti. Primjer: slikate hrpu cvijeća i usred scene imate tanjur. Gledatelju će pozornost odvlačiti neprirodnost scene: što će vam tanjur dok vrtlarite?

Dodatci neka budu odgovarajuće palete boja, što ne znači nužno da sve mora biti u sličnim tonovima. Samo neka sve pristaje i izgleda dobro zajedno.

Dodatci ne smiju odvlačiti pažnju od subjekta. Ako reklamirate ruž, bitno vam je da se zna da reklamirate ruž, a ne parfem ili naočale. Neka bude jasno o čemu pričate i što je važno na fotografiji. Sve drugo (dodatci) su samo sredstvo da fotografija izgleda ljepše i privlačnije.

Dodatci ne smiju odvlačiti pažnju od poruke koju želite poslati svojom fotografijom. Slično kao i prethodna točka, samo malo drugačije. Došli ste do ideje koji osjećaj želite prenijeti svojom fotografijom. Sada razmislite: slažu li se dodatci s tim osjećajem? Jesu li zaigrani, veseli, šareni? Ako je fotografija ozbiljnija, slažu li se s ozbiljnošću fotografije? Primjer: ako slikate poslovnu fotografiju na radnom stolu, prigodni dodatci bi bili olovke, spajalice, blokići. Dodatci koji ne pristaju bi bili: slamke, konfeti, bomboni.

Instagram inspiracije

Važno je okružiti se ljudima koji te inspiriraju i potiču da budeš bolja. Zato predlažem nekoliko ljudi koji mene potiču da učim, rastem i razvijam se kao fotograf.

Divna hrana, divne fotke i divni recepti! Divna Sanja je toliko kreativna i mislim da ti može biti konstantan izvor inspiracije na putu da postaneš bolja!

Opušteno, lagano, boemski i zabavno! Ana ima divne prozračne fotografije koje pokazuju kako lijepo može biti na granici jednostavnosti i zaigranosti.

Nakon što provedeš malo vremena na njenom profilu, ne mogu garantirati da se nećeš htjeti preseliti kod nje. Kad bi svi imali toliko radosti i kreativnost, svijet bi bio puno ljepše mjesto!

Prikazuje prekarsnu idiličnost života blizu mora. Svi koji ste nostalgični za morem ili morski studenti u Zagrebu, ovaj divan profil je super za vas 🙂

Mini savjeti

 • vježbom se dolazi do savršenstva

Nećete postati majstorica preko noći. Ponekad može biti frustrirajuće ulagati trud i vrijeme a ne dobivati rezultate koje imate u glavi, ali bitno je biti ustrajna. Sve dok se trudite, mislite o tome, gledate inspiraciju – na to trebate biti ponosni!

 • inspirirajte se

Postoji toliko mjesta gdje možete naći inspiraciju. Potražite ju na Pinterestu i na Instagramu. Pratite ljude čije vas fotografije inspiriraju i potiču da postanete bolji. Nemojte kopirati tuđi rad, nego pronalazite u njemu inspiraciju za svoje nove ideje. Pretražite Instagram za hashtagove: #flatlay, #flatlayforever, #flatlaystyle…

 • tražite savjete i kritike

Budite aktivni na društvenim mrežama i tražite konstruktivne kritike i savjete. To je od neizmjerne pomoći. U jednom trenutku sam pitala divnu @petra_miksikova za savjet i ona mi je rekla da su mi slike nekako pretamne. Pregledala sam svoje fotografije i stvarno, sve su bile dosta tamne i zbog toga nisu izgledale veselo ni privlačno. Taj savjet mi je jako puno pomogao u budućnosti. Nemojte se bojati konstruktivnih kritika, nego ih gledajte kao još jednu stepenicu na putu prema boljoj sebi!

Završne riječi

Nadam se da vam je ovaj članak bio zanimljiv i koristan. Ako je, podijelite ga s ljudima koje volite i koje bi ovo moglo zanimati!

Zajedno učimo brže i volim kad mi se javiš u komentarima, ovdje ili na instagramu! Pitaj sve što te zanima, o fotografiji, meni, pisanju… Bilo čemu:)

Vidimo se na @recisir instagramu! Do sljedećeg ponedjeljka.

4 comments

 1. […] Također, flatlay možeš slikati s minimalnom opremom i malo iskustva, a daje jako efektne rezultate. Osim toga, odličan je način da predstaviš svoj proizvod i uklopiš ga u neku scenu koja podsjeća na svakodnevnicu tvojih gledatelja. Što se tvoji gledatelji mogu više poistovjetiti s tobom i tvojim proizvodima, više će se osjećati kao da je to za njih i kao da im pristaje! Ovdje možeš naći moj post o flatlay fotografiji. […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s